Data
22 de April de 2015

Bonig: “En un any s’han adjudicat i licitat més de 30 milions d’euros del Pla de Modernització de Línia 9 Benidorm-Dénia”

La consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, ha anunciat hui que, “un any després de la presentació del Pla de Modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia), Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha adjudicat i licitat ja més de 30 milions d’euros en distintes actuacions que permetran millorar aquest servei de transport, la qual cosa suposa que més del 60 per cent de les actuacions del pla estan compromeses”.

Bonig s’ha reunit a Calp amb el director gerent de FGV, Pablo Cotino, l’alcalde de la ciutat, Cèsar Sánchez Pérez, i representants municipals de les poblacions de la Marina per les que circula el TRAM d’Alacant que unix Benidorm i Dénia. En l’acte, la consellera ha recordat que “hui fa un any que, el 21 de gener del 2014, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, va presentar un conjunt d’inversions que actualment ja superen els 50 milions d’euros, i de les quals una part molt important començaran a executar-se aquest mateix exercici, amb l’objectiu de completar les actuacions previst l’any 2020”.

Aquest pla d’inversions permetrà la renovació del material mòbil dièsel actual (2017); la renovació de la infraestructura i la superestructura de via entre Altea i Teulada (2015-2017); el condicionament i rehabilitació d’estacions i baixadors (Teulada, Gata, Dénia, Calp, Olla d’Altea i Benidorm); i la instal•lació de nous sistemes de seguretat ferroviària ATP, de comunicacions i de gestió de tràfics centralitzats (2017).

En la seua trobada amb els representants municipals, la consellera ha destacat que “les actuacions previstes es realitzen coincidint amb el centenari d’aquesta línia i redundaran en més seguretat i confortabilitat, una gestió del tràfic ferroviari més òptima i en un manteniment més eficient. L’objectiu és homogeneïtzar la connexió ferroviària entre Benidorm i Dénia amb la resta de línies de l’empresa a Alacant”.

Per la seua banda, l’alcalde de Calp ha manifestat que, amb la inversió de FGV en la Línia 9 del TRAM, “es millora les condicions de vida del municipi i de les localitats de la Marina en millorar la mobilitat i competitivitat turística de la comarca”.

Actuacions en la Línia 9

Entre les adjudicacions efectuades per FGV destaquen la redacció del projecte i execució de les obres de senyalització, energia i comunicacions de la Línia 9 del TRAM d’Alacant, Benidorm-Dénia, per un import de 8.027.948 euros, IVA inclòs, i la redacció del projecte i execució de les obres d’instal•lació d’un Sistema de Protecció Automàtic de Tren (ATP), sistema de seguretat que actualment funciona en la resta de la xarxa del TRAM d’Alacant, per 4.713.738,92 euros, també incloent l’IVA.

Al seu torn, s’ha adjudicat el concurs per a la millora tècnica dels sis trens dièsel de la sèrie MAN 2.500 en servei actualment per 2.424.599 euros IVA inclòs. Una altra adjudicació és l’adquisició de roïnes i carrils per a dur a terme la renovació de les vies de la línia fins a Calp amb un pressupost de compra ascendix a 1.468.558,67 euros, sempre amb l’IVA inclòs.

Entre les licitacions iniciades per FGV destaca la corresponent a les obres del projecte de construcció de renovació de via i condicionament d’infraestructura de la Línia 9 de la xarxa TRAM d’Alacant de FGV entre Altea i Calp per 13,4 milions d’euros, IVA inclòs.

La primera de les obres d’aquest Pla de Modernització ja està completada i correspon al condicionament i renovació d’un tram d’1,8 km de longitud entre l’estació de Benidorm i el baixador de Disc Benidorm, amb una inversió superior als tres milions d’euros.

La longitud d’aquesta línia és de 50,8 quilòmetres en via única sense electrificar, discorrent entre Benidorm i Dénia i donant al seu torn servei, a més dels municipis esmentats, a l’Alfàs del Pi, Altea, Calp, Benissa, Teulada i Gata amb 18 parades. Es tracta d’una línia integrada en tot el litoral del nord de la província d’Alacant. En 2014 va transportar 751.172 viatgers.

“El centenari del Trenet de la Marina a Calp, 1915-2015 “

En la seua visita a Calp, la consellera ha inaugurat en La Casa de la Cultura “Jaume Pastor i Fluixà“ l’exposició, organitzada per FGV i l’ajuntament d’aquesta localitat, dedicada al centenari de l’arribada del Trenet a aquesta localitat de la Marina.

Aquesta mostra forma part de les activitats programades per FGV amb motiu del centenari de la posada en marxa de la línia ferroviària que unix Alacant i Dénia. Els actes commemoratius es van iniciar al novembre a Altea amb dues exposicions i taules redones i van prosseguir en La Vila joiosa. Aquests actes continuen a Calp, per a seguir desenrotllant-se en altres municipis pels quals passa el ferrocarril fins a completar aquest calendari d’activitats a Dénia.

“El centenari del Trenet de la Marina a Calp, 1915-2015 “ romandrà oberta al públic del 21 de gener al 4 de febrer en la Sala de Belles Arts de la Casa de Cultura “ Jaume Pastor i Fluixà“, de dilluns a dissabte i de 9 a 22 hores.

La mostra recopila documents, fotografies i objectes relacionats amb l’arribada del ferrocarril a aquesta població. El contingut d’aquesta exposició pertany a FGV i col•leccions particulars i compta amb publicacions originals i vestuari propi dels 100 anys d’història d’aquesta línia. La mostra que acull Calp fa especial insistència a la relació d’aquest mitjà de transport amb el municipi.
 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...