Data
31 de October de 2010

El TRAM d’Alacant celebra el tercer aniversari de la connexió directa del centre d’Alacant i La Vila Joiosa

 
 
 
La Línia 1 del TRAM d’Alacant que en l’actualitat connecta Alacant i Benidorm i que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) celebra demà, 30 de juliol, el tercer aniversari del seu engegada. Aquesta línia va començar a funcionar entre Mercat i l’estació de Creueta, el que va permetre la connexió directa del centre d’Alacant amb la localitat de La Vila Joiosa amb innovadors trens-TRAM.
 
 
 
Des de llavors, TRAM Metropolità d’Alacant s’ha convertit en un referent nacional i internacional en sistemes de mobilitat tranviaria i ferroviària, ja que va ser la primera província d’Espanya i una de les pioneres en el món a posar en servei trens mixts, capaços de cobrir trajectes urbans i interurbans.
 
 
 
Des d’agost de 2007, la Línia 1 ha transportat a gairebé quatre milions de passatgers, concretament a 3.813.288. En els últims dotze mesos 1.697.050 viatgers s’han pujat a algun dels trens-TRAM que cobrixen aquest trajecte, una xifra que representa un increment de més del 20 per cent respecte als dotze mesos immediatament anteriors.
 
Sistema pioner a Espanya
 
En els últims tres anys, la Línia 1 ha ampliat el seu recorregut i, actualment, discorre entre les estacions d’Estels i Benidorm. I ha millorat el seu servei amb trens cada 30 minuts. El desenvolupament de tot el traçat s’ha fet sobre l’antiga línia de tracció dièsel, renovada i electrificada per part de la Conselleria d’Infraestructures i Transport.
 
 
Per la L1 d’Alacant circulen nou unitats de trens-TRAM construïdes per la multinacional Vossloh, en la seva seu d’Albuixec que oferixen a l’usuari un transport versàtil, segur, còmode, ràpid, accessible i respectuós amb el medi ambient.
 
 
Els trens-TRAM circulen com tramvia o com tren de rodalia, segons el terreny, i arriben a velocitats punta de fins a 100 quilòmetres/h.
 
 
Cada unitat té una longitud de 37,1 metres i la seva capacitat és de 303 passatgers amb un bon índex de confort (33% assegudes). Els trens tenen característiques de tramvia a l’efecte de: disseny, frens, senyalització, gàlib, accessibilitat… i de vehicle de rodalia: potència, velocitat punta, estabilitat, etc. A més, la seva configuració permet l’accés des d’una desocupada tranviaria.
 
 
Evolució de la Línia 1.
 
 
La Línia 1 que va néixer amb una capçalera en Porta del Mar que es va traslladar a Mercat amb l’obertura del tram subterrani del TRAM. En els últims anys ha tingut una evolució espectacular, sobretot des de l’ampliació del seu recorregut, al juny de 2008, fins a Benidorm. La L1 té actualment 45 quilòmetres de via i mou gairebé tants viatgers com la L3 -el tramvia urbà que connecta Alacant i El Campello-.
 
 
Els trens-TRAM tenen parada en les estacions i baixadors d’Estels, Mercat, MARQ, Sangueta, Lucentum, El Campello, Venta Lanuza, Paradís, La Vila Joiosa, Creueta, Costanera Pastor, Hospital Vila, Híper Finestrat, Terra Mítica i Benidorm. Les composicions passen cada 30 minuts i triguen una hora a arribar A La Vila i deu minuts més a Benidorm.
 
 
Actualment, la Conselleria d’Infraestructures i Transport, a través del GTP, executa la renovació del tram entre Benidorm i Altea, que permetrà ampliar la Línia 1 fins a aquesta localitat i la modernització de 7,67 quilòmetres de via.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...