Data
11 de June de 2022

Ferrocarrils de la Generalitat proposa reduir les zones tarifàries del TRAM d’Alacant amb una rebaixa de preus de fins al 50% a partir de l’estiu

El Consell d’Administració de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), presidit a Alacant pel conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha aprovat la proposta de regulació de les tarifes dels títols de la xarxa del TRAM d´Alacant i de les seues condicions d’aplicació, que suposarà una rebaixa de preus de fins al 50% a partir d’estiu

Segons ha explicat el conseller “el suport del Consell a aquesta proposta permet continuar avançant i fent els passos administratius necessaris perquè el transport públic de la Generalitat a Alacant siga més senzill, més còmode i molt més barat, ja que els descomptes arribaran fins al 50% i s’aplicaran en tots els tipus de títols propis del TRAM d’Alacant”. 
 
“Quan la nova Línia 9 entre en funcionament, a finals o principis de l’any que ve, amb aquestes noves tarifes es podrà viatjar amb tramvia de Dénia a Alacant i, a més, es farà a meitat de preu”, ha explicat el conseller. Ara un Bo de 10 viatges en el TRAM d’Alacant costa 40’05 euros i, segons està previst, a partir d’estiu, realitzar aquest viatje costarà 20 euros. 
 
El conseller Arcadi España ha destacat que “aquesta mesura a més de l’important estalvi que suposarà per als alacantins i alacantines, contribuirà a fer més senzill el transport públic i, en definitiva, fomentarà el seu ús com a vertadera alternativa al cotxe ”. 
 
Així mateix, el portaveu de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat també ha remarcat la importància “d’aconseguir una homogeneïtzació dels preus de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana en les seues explotacions de València i Alacant per a promoure la igualtat en l’ús del servei de transport”. 
 
Després de la reunió celebrada en l’estació de la Marina d’Alacant, en la qual han participat també la directora gerent d’FGV, Anaïs Menguzzato i la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, el conseller ha recordat que “la Generalitat ja està treballant amb ajuntaments, operadors de transport interurbans i Rodalia de manera coordinada per a ampliar la zona TAM i expandir-la al conjunt de l’àrea metropolitana d’Alacant”. 

Nou mapa zonal
 
La nova regulació tarifària comporta una simplificació de la distribució zonal del TRAM d’Alacant en passar de les sis zones actuals a tres zones, més dues àrees de transició intercomarcal per a evitar la rigidesa de les fronteres zonals. 
 
En l’actualitat, les sis zones tarifàries existents donen lloc a 21 possibles combinacions zonals i a sis tarifes diferents, en funció del nombre de zones recorregudes en un trajecte. Amb la modificació plantejada les tres zones correspondrien a les tres comarques per les quals circula el TRAM d’Alacant: L’Alacantí, Marina Baixa i Marina Alta.
 
Amb la nova distribució del TRAM d’Alacant la Zona A abastaria les parades situades en els termes municipals d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig i El Campello, a les quals se sumarien les futures ampliacions de la xarxa en els municipis de Sant Joan i Mutxamel. 
 
No obstant això, fins que es complete l’ampliació de la zona TAM, mitjançant l’acord amb la resta d’administracions implicades, les parades de Amerador, Coveta Fumá, Cala Piteres i Venta Lanuza, pertanyents al terme municipal del Campello, romandran integrades en la Zona B. 
 
La Zona B comprendria les parades dels municipis de la Vila-joiosa, Benidorm, L’Alfàs del Pi i Altea, mentre que la Zona C la integrarien els municipis de Calp, Teulada, Gata de Gorgos, Benissa i Dénia.
 
Una altra novetat que presenta la nova estructura és la inclusió de dos trams de transició intercomarcals, que s’estableixen entre Pla Barraques i Costanera Pastor, en el sud, i entre Altea i Benissa en el nord. Els viatges que es realitzen entre parades de cadascun d’aquests trams tindrien la consideració de desplaçaments realitzats en una sola zona.
 
En el model que es proposa, existeixen només 6 combinacions zonals possibles en funció del viatge realitzat i, únicament tres tarifes aplicables: d’una, dues o tres zones en les quals els Bono de 10 viatges costaran 8 euros, 12 euros i 20 euros, respectivament. 

Exemples per municipis 
 
Amb el nou pla zonal i les noves tarifes que s’han aprovat en el Consell d’Administració d’FGV i que s’aplicaran a partir d’estiu, per exemple, una persona que vulga viatjar de la parada de Lucentum a Alacant, fins a Benidorm o que vulga realitzar un trajecte des del Albir a Dénia, començarà a moure’s per dues zones, en comptes de per les tres actuals. Això suposarà una rebaixa del 42% del preu del Bo 10, que passarà de 21 euros a 12 euros. 
 
D’altra banda, les persones que vulguen viatjar de Sant Vicent del Raspeig a Altea passaran de viatjar per les quatre zones actuals a viatjar per dues. Això els suposarà un descompte del 55% a partir de l’estiu; i passaran de pagar 27’20 euros a 12 euros. 
 
Els desplaçaments entre Gata de Gorgos i Calp costaran, a partir d’estiu, un 42% menys, prenent com a referència el Bo 10, ja que es desplaçaran per una zona i no per les dues zones actuals. Així mateix, les persones que vulguen desplaçar-se de Dénia a Benidorm o viceversa veuran també com es redueixen les zones per les quals es desplacen, la qual cosa els suposarà un estalvi del 42%. 
 
Finalment, també hi haurà zones que es veuran beneficiades per una rebaixa de preus, encara que travessen en el futur el mateix nombre de zones. Per exemple, els veïns i veïnes del Campello que vulguen traslladar-se a Hospital Vila continuaran pagant dues zones, però el preu del Bo 10 de dues zones passarà de 14 euros a 12 euros. 
 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...