Data
30 de July de 2013

FGV disposa d’una guia de compres responsable per a la contractació de productes i serveis de manera sostenible

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) disposa d’una Guia de Pràctiques Responsables en les Compres i Contractacions que marca el camí de l’empresa pública per a desenrotllar el seu treball de manera respectuosa amb el medi ambient a l’hora d’adquirir productes i concertar distints serveis. El document establix unes pautes que han de dur a terme els departaments implicats en els processos de licitació i obtenció d’articles i assistències, així com unes orientacions que s’ha de seguir en cas de les nombroses adquisicions que l’empresa realitza per a la consecució de la seua comesa, en els que es recomana sempre l’opció que tinga menys conseqüències ambientals. 

L’empresa pública, dins del seu compromís amb la societat valenciana, desenrotlla la seua funció amb el màxim respecte possible al medi ambient, la qual cosa li va valdre l’obtenció del certificat ISO 14001 de gestió ambiental en 2010 –Renovat en 2011 i 2012-, atorgat per AENOR en aconseguir l’equilibri entre el manteniment de la rendibilitat i la reducció dels impactes en la naturalesa. Cal recordar que el ferrocarril és el mitjà de transport més ecològic. 

Els productes i serveis inclosos en la guia s’han triat entre els grups establits com prioritaris per a la contractació pública ecològica llocs en valor per la Comissió Europea. L’organisme va realitzar en el seu dia una selecció d’articles i assistències en funció del seu alt impacte ambiental, la importància pressupostària i la possibilitat d’aplicar criteris ecològics consolidats i verificables per a la seua contractació. Aquests grups prioritaris triats s’han anat actualitzant, segons l’autoritat comunitària ha cregut convenient. 

Productes, serveis i licitacions 

El document establix uns criteris i característiques necessàries per a l’adquisició de determinats materials o equips, així com clàusules a incloure en contractes de serveis o subministraments. L’informe està dividit, fonamentalment, en dos blocs. 

En la primera part s’arrepleguen les recomanacions relacionades amb la contractació de productes i serveis, que es troben dividits en set seccions: paper, il·luminació, neteja, telefonia mòbil, equips ofimáticos, mobiliari i vehicles. 

Respecte a la compra de paper, l’informe oferix recomanacions tant del tipus de paper que caldria adquirir (reciclatge o de procedència sostenible i que no haja passat per un procés d’emblanquinament), com de l’ús que se li done i de la seua gestió una vegada que haja sigut utilitzat. Els productes de neteja deuen ser líquids i en format concentrat, per a estalviar en gasto energètic i transport, i respecte als d’il·luminació, s’indica quin tipus de llum és la més adequada per a FGV, i es fa un estudi sobre l’eficiència energètica de cada una d’elles. 

També es busca l’eficiència en els equips ofimáticos, dels que es recomana allargar al màxim la seua vida útil, assegurant-se que es puguen substituir les seues peces individualment (perquè no siga necessari canviar l’equip al complet en el cas que s’espatle). A més, es fan recomanacions sobre el seu ús, com mantindre apagats quan no s’utilitzen o utilitzar un salva-pantalles negre, per a estalviar energia. També s’indiquen passos que s’ha de seguir amb els telèfons mòbils: han de restringir l’ús de matèries perilloses, ser fàcilment reciclables, i és necessari ensenyar als seus usuaris a utilitzar-los d’una manera responsable amb el medi ambient. 

Respecte al mobiliari s’apunta que aquest ha de complir uns estàndards definits per llei en matèria d’ergonomia, resistència, seguretat i prevenció de riscos laborals. Finalment, es fa referència als vehicles d’ús ordinari (turismes, tot terrenys i furgonetes): els fabricants hauran de certificar un consum d’energia i carburant determinats perquè s’adquirisquen aquests productes. 

En la segona part del document s’indiquen els aspectes mediambientals relacionats amb la posada en marxa de les licitacions, així com els mitjans que la normativa de contractació pública permet per a introduir criteris de gestió ambiental.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...