Data
17 de September de 2011

FGV ha celebrat l’octau aniversari de la implantació del tramvia entre Alacant i El El Campello

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha celebrat l’octau aniversari de la posada en marxa del servici tramviari en l’àrea metropolitana d’Alacant, entre l’estació de Porta del Mar d’Alacant i El Campello, un fet que va incloure a esta ciutat en l’elenc de ciutats que van apostar per este mitjà de transport de viatgers.

Des de la recuperació del tramvia en 2003, el TRAM Metropolità d’Alacant és un referent per als gestors de transport públic per la seua tecnologia i integració urbana, i Alacant és un exemple per a altres ciutats per la seua aposta per la mobilitat sostenible.

Madrid, Barcelona, València, Bilbao i Sevilla van ser ciutats que es van avançar en la implantació de tramvies moderns, però Alacant va ser la primera població de grandària mitjana a recuperar este sistema de transport elèctric d’alta capacitat, totalment integrat amb l’arquitectura urbana.

Des de 2003, més de quinze milions de viatgers han utilitzat algun dels tramvies que circulen entre la capital i El El Campello o la platja de Sant Joan que, actualment, són l’opció més còmoda, moderna i sostenible per a moure’s per l’àrea metropolitana.

Un model de transport imitat
Empreses públiques i privades, així com responsables de mobilitat nacionals i estrangers han pres al TRAM com referent tant per la tecnologia ferroviària utilitzada, com per les seues instal·lacions, la gestió o les mesures de seguretat implantades en la xarxa metropolitana.

En el que va d’any, FGV ha rebut a Alacant a delegats de transports d’Alemanya, Itàlia, Colòmbia, Suïssa i Brasil, però també d’empreses i administracions espanyoles com FEVE, Trambadia d’Illes Balears o l’Agència d’Obra pública de la Junta d’Andalusia.

Evolució dels viatgers del tramvia
El 15 d’agost del 2003, es va posar en marxa el primer tramvia de nova generació a Alacant que, eixe mes, va ser utilitzat per 23.637 viatgers. El passat mes de juliol els usuaris del tramvia (L-3 i L-4) van ser ja 441.818, una xifra rècord que va suposar el nombre més gran en els seus huit anys d’història.

En els últims anys l’increment d’usuaris del tramvia ha sigut continu, amb pics d’especial creixement en moments especial com l’any 2007, després de l’obertura de les estacions de Mercado i MARQ, o al juny del 2010 amb l’obertura de l’estació de Luceros i el canvi de la capçalera de la Línia 4 perquè els veïns de la platja de Sant Joan arribaren directes al cor d’Alacant.

En el seu primer any de funcionament, tot just cinc mesos de servici, el tramvia ja va superar els 150.000 usuaris; durant 2004 va transportar a 839.707 viatgers; en 2005 va superar el milió amb 1.072.896 usuaris; en 2006 va aconseguir 1.109.910; en 2007, 1.597.570; en 2008 es van registrar 2.335.627 passatgers; en 2009 van ser 2.647.722 i, en 2010 3.060.672.

En el primer semestre de 2011, van ser més de dos milions els clients de FGV que es van desplaçar per la zona TAM, és a dir per les línies que operen entre Alacant i El El Campello servides per tramvies.

Viatgers de FGV a Alacant
FGV gestiona en la província d’Alacant un total de quatre línies, a més del servici llançadora 4 L. als usuaris del tramvia cal sumar per tant, els viatgers de la resta de línies no tramviàries que van a Benidorm I Dénia.

En el que va d’any, més de tres milions sis-cents mil usuaris han utilitzat els servicis de FGV en tota la província d’Alacant. L’empresa acumula en este semestre un increment general de passatgers d’un 23 per cent, consolidant-se com un dels mitjans de transport públic de major projecció.

Les quatre línies del TRAM han experimentat un increment de viatgers en l’últim semestre, però són les Línia 4 i Línia 3 –Servides ambdós per tramvies- les que han tingut un augment més significatiu de viatgers, d’un 60 per cent en el primer cas i un 30 per cent en el segon.

A este creixement ha contribuït, l’ampliació de la xarxa amb nous recorreguts, estacions i baixadors, la millora del servici amb millor freqüència de pas, l’augment de la capacitat de les composicions, així com el convenciment dels viatgers dels avantatges d’utilitzar un transport còmode, segur i respectuós amb el medi ambient.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...