Data
21 de October de 2009

FGV posa en circulació tres tren-TRAM amb els dissenys de sis artistes que han participat en “matr@rte”

 

Presentació tren-TRAM tematitzatsLa directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gràcia, ha presentat este matí, 15 de juliol, en els tallers d’El Campello, els tres tren-TRAM tematitzats que circulen ja de forma regular per la Línia 1 que unix les estacions de Mercat (Alacant) i Benidorm. Els dissenys d’estes unitats han sigut realitzats pels artistes plàstics Carlos Sanz Aldea, Paco López, Santiago Relanzón, Patricia Azcárate, Roberto Díez i Javier Sampérez, participants tots ells en “metr@rte”, i que han volgut estar presents també este matí en l’acte de presentació d’estes unitats.

 

“metr@rte” és una exposició organitzada al març per FGV i en la que els distints artistes plàstics que han exposat durant tres anys en la sala Lametro de València, van formular propostes pictòriques i decoratives de les unitats de tren-TRAM, metre i tramvia en llenços de 45×250 centímetres.

 

Amb esta iniciativa, FGV trasllada distintes creacions artístiques al carrer a través dels seus trens. Així, l’aportació d’estos 16 artistes ha traspassat les parets de la sala Lametro, ubicada en el carrer Colom de València, per a cobrir per mitjà de vinils la superfície exterior dels trens, tramvies i metres que circulen de manera habitual per Alacant i València.

 

Amb esta proposta, també s’ha celebrat el tercer aniversari de la sala d’exposicions Lametro de Metrovalencia i el XV aniversari de la reintroducció del tramvia a València, data en què es van tematitzar els sis tramvies amb obres d’Horacio Silva, Carlos Albert, Cuevas mons, Monique Bastiaans, Marisela Granell i Rafael Bartolozzi.

 

La iniciativa ha comptat amb el patrocini de l’empresa Vossloh Espanya.

 

Art en el carrer

 

La directora gerent de FGV, Marisa Gràcia, ha destacat la gran labor realitzada pels artistes a l’hora de traslladar els seus treballs al gran format del tren-TRAM i la gran acollida que està tenint esta iniciativa entre els alacantins. “Amb esta proposta de FGV, l’art podrà arribar a molts ciutadans que disfrutaran este estiu en el carrer, per les zones on circula el tren-TRAM, de les obres d’estos artistes plàstics”, hi ha assenyalat.

 

Els artistes han coincidit a subratllar la seua satisfacció pel resultat final de les seues propostes pictòriques. “És genial veure la teua obra en estes dimensions”, ha expressat Carlos Sanz Aldea, qui ha tematitzat un tren-TRAM “amb molt de color i molt alegre”. Per a Sanz Aldea, “el fet d’esperar en una andana un tren per a anar al treball et dóna temps per a pensar. Vaig intentar crear així la figura còmica del torero, un personatge que sobreviu al temps però que pensa que necessita canviar de treball en el moment que ara vivim”.

 

Santiago Relanzón, qui ha exposat també en l’estació de Mercat del TRAM, trasllada al tren-TRAM la proposta més realista de totes. “Es tracta d’un mur de Berlín on els graffiteros pinten, prop d’un parc on la gent va a relaxar-se. Vaig voler captar eixe ambient de diversió”, ha indicat Relanzón.

Per la seua banda, Paco López, ha ressaltat que “és molt afalagador veure el resultat final i que puga disfrutar-ho la gent”. Paco López ha volgut trencar la monotonia dels vagons amb línies i colors que fluïxen lliures sobre la superfície dels mateixos. “Les meues figures acompanyen el pas efímer dels viatgers del tren, són volàtils. L’efímer de la pròpia vida”.

 

En el cas de Javier Sampérez, la seua intervenció pretén canviar la percepció del TRAM com un espai buit, un temps de trànsit rutinari i inevitable pel d’un espai més humà on el que desconeix i l’inesperat tenen cabuda. “Els colors càlids i les formes pintades delimiten tres espais diferents que trenquen la monotonia del tren”, ha assegurat.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...