Data
03 de September de 2022

La Generalitat presenta a AVANT, Adif-Renfe i Ajuntament el projecte de la nova estació Alacant Intermodal del TRAM d’Alacant

La Generalitat ha presentat davant la societat AVANT, Adif-Renfe i l’Ajuntament d’Alacant, el projecte bàsic de la nova estació Alacant Intermodal del TRAM d’Alacant realitzat per la Generalitat Valenciana, que inclou la definició i disseny de la citada estació intermodal de la xarxa tramviària i del túnel d’accés a aquesta per l’avinguda Salamanca. Aquest projecte va ser presentat a Alacant pel President de la Generalitat, Ximo Puig i suposa una inversió de 100 milions d’euros. 

El projecte, en el qual també s’han tingut en compte, gràcies a la seua col·laboració, les aportacions d’aquestes entitats es presenta per a completar la versió definitiva i avançar en la definició i posterior execució.
 
La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha recordat que "aquesta actuació té com a objectiu final potenciar la intermodalitat a la ciutat d’Alacant i fer possible el creixement planificat per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana per al TRAM a Alacant i en la seua àrea metropolitana, que tindrà com a pilar fonamental aquesta futura estació Alacant Intermodal".
 
Així mateix, ha incidit en què aquesta nova actuació projectada per la Generalitat “situa a la ciutat d’Alacant en condicions d’afrontar el futur amb una mobilitat moderna i sostenible, clau en aquest moment en el qual la descarbonització és una prioritat per al Govern valencià i a nivell europeu”. 
 
La previsió de la Generalitat és que el projecte siga autoritzat pel Consell a la fi d’enguany, de manera que podria licitar-se a principis de 2023, adjudicar-se en el primer semestre d’aqueix any i iniciar-se a la fi d’aquest. Aquestes obres són susceptibles de finançament per la Unió Europea a través del Programa Operatiu FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027.

Contingut del projecte
 
La proposta tècnica planteja una nova estació intermodal amb quatre vies i dues andanes centrals, la qual cosa augmenta considerablement la superfície d’ocupació en planta enfront de la prevista en el projecte redactat en 2007, que disposava únicament de tres vies per a donar resposta a l’ampliació de la xarxa anunciada el passat estiu per la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.
 
Aquesta ampliació en el nombre de vies permetrà una millora en la freqüència de pas dels trens i tramvies i, en definitiva, de l’explotació del servei ferroviari, de manera que s’atendrà les necessitats de la futura expansió programada per al TRAM d’Alacant.
 
Amb aquest projecte, es dona resposta a la necessitat d’apostar per la intermodalitat detectada pel Pla de Mobilitat Metropolità d’Alacant-Elx elaborat per la Generalitat Valenciana i d’ampliar la xarxa a través d’Estels, com també va detectar aquest marc estratègic per a les infraestructures alacantines.
 
La nova estació es planteja completament sota superfície enfront del projecte redactat en 2007, no afecta en el seu estat final a l’estacionament de vehicles d’ADIF, i contempla un forjat intermedi que albergarà el vestíbul principal de l’estació i que podria connectar-se amb la futura estació subterrània.
 
Futures ampliacions 
 
Aquesta nova estació s’ha plantejat per part d’FGV com un projecte fonamental per a l’expansió de la xarxa, ja que serà el punt de partida d’una ampliació de la xarxa del TRAM d’Alacant que connectarà amb els municipis de Sant Joan i Mutxamel i pel sud-oest de la ciutat d’Alacant amb els barris de La Florida, Ciutat d’Assís i Sant Ferran-Princesa Mercedes. 
 
A més, a partir d’aquesta nova estació també es contempla la creació de la nova Línia 6 del TRAM (Alacant Intermodal – Hospital de Sant Vicent), el traçat del qual discorrerà pel sud de la Gran Via, a través del polígon de Sant Blas, els Àngels, Sant Agustí, Tómbola i Divina Pastora, fins a connectar amb el traçat actual al TRAM d’Alacant, prop de la parada de Ciutat Jardí. 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...