Data
11 de August de 2017

Les estacions de Marq-Castillo i Mercat del TRAM d’Alacant superen els 12 milions d’usuaris en el seu desé aniversari

Les estacions de Marq-Castillo i Mercat del TRAM d’Alacant complixen hui 10 de maig deu anys en servici, després d’haver superat els 12 milions de viatgers en este període. L’obertura d’estes instal·lacions va suposar l’arribada al centre de la ciutat d’Alacant del tramvia. A través d’un tram subterrani d’uns 700 metres i dos estacions. 
 
En estos deu anys, les estacions de Marq-Castillo i Mercat han acollit a 12.065.579 viatgers, desglossats en els 3.124.574 de la primera instal·lació i els 8.941.005 de la segona. En l’actualitat, per ambdós passen els tren-TRAM de la Línia 1 (Luceros-Benidorm) i els tramvies de les Línies 2 (Luceros-San Vicente del Raspeig), 3 (Luceros-El Campello) i 4 (Luceros-Plaza La Corunya).
 
Mercat es va convertir des de la seua inauguració com l’estació més transitada, títol que va mantindre fins a la posada en servici al juny de 2010 d’Estels. En l’actualitat, es manté mes a mes en segona posició darrere de la qual hui és estació principal del TRAM d’Alacant. El seu rècord de viatgers ho va aconseguir el passat any amb 1.083.257 usuaris.
 
Marq-Castillo ha seguit la mateixa evolució és la tercera estació més transitada de l’explotació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a Alacant. El seu rècord de viatgers ho va aconseguir el passat any amb 402.007 usuaris.
 
Estes infraestructures inaugurades fa deu anys van permetre millorar la comunicació de la ciutat,  a través d’un servici de tramvia i tren-TRAM, amb el front costaner, fins al Campello, La Vila-joiosa i Benidorm, i continuar amb tren fins a Dénia, facilitant els desplaçaments i permetent comunicacions més àgils i eficaços amb el mínim cost de temps i de recursos.
 
 
Este primer tram va suposar, a més, la incorporació d’un nou sistema de transport a la xarxa: el tramvia en subterrani, que travessa el centre comercial i administratiu de la capital. La resta de la xarxa transcorre en superfície, excepte en alguns llocs en què ha sigut necessari soterrar per l’orografia del terreny.
 
Per a l’arribada del TRAM fins al centre d’Alacant va ser necessària la construcció d’una infraestructura tramviària des de la Finca Adoc fins al Mercat Central, obra que va realitzar al seu dia l’Ens Gestor de la Xarxa de Transport i de Ports de la Generalitat (GTP) que va comptar amb un pressupost global pròxim als 110 milions d’euros, d’ells 45 per a ambdós estacions. Estes obres van incloure l’execució d’un túnel davall la vessant de la muntanya Benacantil, al llarg de l’Avinguda Jaume II, d’una longitud aproximada als 700 metres, i les dos primeres estacions subterrànies de la xarxa: MARQ-Castillo i Mercat.
 
Descripció de les estacions

L’estació de MARQ-Castillo presa el seu nom del Museu Arqueològic Provincial i del Castillo de Santa Bárbara, i està situada en les seues proximitats. Succeïx a la parada de La Sangueta, i és la primera estació del traçat subterrani del TRAM, que arranca en la muntanya del Benacantil.  Disposa d’una única andana de 80 metres de longitud i dos vestíbuls. El primer, es localitza en la plaça circular central corresponent a la glorieta del Doctor Magre, que es deprimix creant una plaça a cel obert, d’uns 1500 metres quadrats de superfície, i al que s’arriba per dos entrades situades en els carrers Senyora Violant i Valero Bermejo.
 
L’altre accés està situat junt amb l’inici de les vessants de la muntanya,  en l’alineació amb El Carrer Vázquez de Mossa, i ha donat lloc a una xicoteta plaça pública. Junt amb ell, es disposa d’un ascensor per a garantir l’accessibilitat a l’estació de les persones amb mobilitat reduïda.
 
L’Estació de Mercat està situada davall la confluència de la Rambla i l’Avinguda Alfons X el Savi i és, per la seua ubicació, dimensions i equipament, un espai emblemàtic de la xarxa del TRAM d’Alacant. Disposa d’un únic vestíbul, a què s’accedix des de la pròpia Rambla o des del carrer Sant Vicent. A més compta amb una entrada directa des del pàrquing d’Alfons X El Savi. L’estació compta amb quatre escales mecàniques i dos fixes, així com amb dos ascensors de gran capacitat, que comuniquen amb una gran sala d’embarcament, de dos andanes, situada a 20 metres de profunditat.
 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...