Data
07 de September de 2009

Les plaques solars de FGV aconseguixen la producció de dos milions de kwh en nou mesos de funcionament

  • L’energia equival a la consumida per 709 llars i, al completar un any, s’elevarà a 1.000
  • L’estalvi en la factura energètica de Ferrocarrils superarà el milió d’euros en cada exercici

La instal·lació de panells solars en les cobertes dels tallers de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha permés ja superar la producció de dos milions de kilowatios hora (kwh), en concret 2.128.319 kwh, en els nou primers mesos de funcionament, el que equival a deixar d’emetre, d’octubre a juny, més de 2.428 tones de CO2 a l’atmosfera.

L’energia solar fotovoltaica basa el seu funcionament a transformar l’energia del sol, inesgotable i neta, en energia elèctrica. La llum solar, a l’incidir en les cèl·lules dels panells de silici, es transforma en la dita energia. El corrent continu generada pels mòduls es transforma en corrent alterna en l’inversor i el transformador eleva el voltatge fins al nivell de tensió de la xarxa elèctrica a què s’exporta.

FGV, d’acord amb la seua Declaració de Sostenibilitat que fixa l’optimització dels consums energètics i el compromís d’emprar energia renovable per a disminuir les emissions contaminants a l’atmosfera, va acabar d’instal·lar al setembre del 2008 un total de 10.400 panells solars fotovoltaics en les cobertes dels tallers de l’empresa, situats a València (Machado, Tarongers i València Sud) i Alacant (El El Campello), que es van connectar i van començar a produir energia en el mes d’octubre. La dita instal·lació s’ha realitzat sobre una superfície de 18.000 metres quadrats, el que suposa la major instal·lació de plaques fotovoltaiques situades en cobertes industrials a la Comunitat Valenciana i una de les majors d’Espanya de caràcter públic.

En concret, la instal·lació de València Sud ha produït 942.166 kwh, la d’El El Campello 480.307 kwh, les de Machado 419.429 kwh i la de Tarongers 286.417kwh. La suma aconseguix els 2.128.319 kilowatios hora en els nou primers mesos de funcionament, que cal assenyalar que són els de menor radiació de llum solar, la qual  permet afirmar que, amb estes dades obtingudes fins ara, s’aconseguirà amb normalitat els objectius previstos per al conjunt de l’any 2009, concretats a superar els 3.000.000 kwh, el que equival al consum de més de mil vivendes, 709 en l’actualitat.

A més, es calcula que l’esmentada producció d’energia, la potència de la qual aconseguirà els 2.000 kw, tindrà la seua conseqüència ecològica en la no emissió de 3.500 tones de CO2 a l’atmosfera a l’any.

Inversió rendible

L’actuació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, pressupostada en 10.141660,62 euros i que s’amortitzarà en una dècada quan la vida mitjana dels panells és de 25 anys, suposarà per a FGV un estalvi anual d’1,3 milions d’euros en la factura elèctrica. L’adjudicació d’esta actuació s’ha dut a terme per lots. El subministrament i instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en els tallers de la xarxa de Metrovalencia ha ascendit a 6,8 milions d’euros, mentres que en els tallers d’El El Campello a Alacant la col·locació d’estes plaques ha comportat una inversió de 3,2 milions d’euros.

 
Compromís amb el desenvolupament sostenible
 
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana té un decidit compromís pel desenvolupament sostenible, que s’ha concretat en l’elaboració de distintes accions emmarcades en la Declaració de Sostenibilitat i en l’adhesió a la Carta de Sostenibilitat de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP). La pròpia activitat de FGV a València i Alacant suposa un estalvi anual en emissions de CO2 a l’atmosfera que supera ja les 55.000 tones a l’any.
Segons un estudi elaborat per la Universitat de Karlsruhe (Alemanya) i la consultora suïssa Infras, el servici de Metrovalencia i el TRAM d’Alacant permet estalviar prop de 65 milions d’euros al reduir els desplaçaments en vehicles privats i en concepte d’externalitats (contaminació atmosfèrica, canvi climàtic, congestió urbana, sorolls, segurs, accidents, etcètera).
 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...