Data
22 de August de 2011

“L’ombra transparent” del pintor Vicente Peris arriba a l’estació de Mercat del TRAM d’Alacant

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha presentat este matí a Alacant l’exposició “L’ombra transparent” del pintor valencià Vicente Peris que romandrà en l’estació de Mercat del TRAM Metropolità d’Alacant durant els pròxims mesos perquè puga ser contemplada per tots els viatgers.

El conseller d’Infraestructures i Transport, Mario Flores, i l’autor de la mostra, Vicente Peris, han inaugurat oficialment esta mostra amb obres realitzades per mitjà de la tècnica de la deflagració, en les que art, pólvora i foc tenen una presència fonamental, igual que succeïx en la festa que se celebra estos dies en la capital alacantina.

Este és el quint any consecutiu en què, en plenes festes de Fogueres, els amplis espais d’esta estació subterrània del TRAM s’omplin d’art amb la intervenció d’un artista. Anteriorment, estes mateixes instal·lacions van albergar l’obra d’altres autors com Santiago Melanzón, Nacho Murillo, Cale Carratalà o Marisela Granell.

“L’art en les estacions és un al·licient més per a utilitzar el TRAM en estos dies de Fogueres”, hi ha assenyalat el conseller.

L’obra exposada es caracteritza pel seu estil realista i pel seu rigor tècnic, la minuciositat del traç i la suavitat i l’equilibri cromàtic de les seues composicions. En total, la mostra està composta per deu te les realitzades amb la tècnica de la deflagració de pólvora.

Sobre un llenç blanc, un grup de ballarins executa una coreografia provocant amb la seua ombra les formes i figures que l’artista pretenia, i que posteriorment va pintar amb una pintura especial que, junt amb la pólvora, va donar lloc a una impressió matèrica perenne amb una riquesa de color i textures rarament vistes en les arts plàstiques. Durant la creació de l’obra, l’artista va comptar amb la col·laboració i l’assessorament de Ricardo Caballer.

Els llenços de deu metres sobre els quals es va realitzar la impressió es van unir posteriorment per a formar un “continu” que, muntat en una estructura de mecanotubo, oferix la possibilitat de presentar l’obra de múltiples formes i diferent distribució en l’espai expositiu, en este cas les andanes, corredors i estades de l’estació de Mercat.

De manera paral·lela, durant el procés de creació de l’obra, el cineasta Javier Quintanilla va realitzar un vídeo que resumix i explica tot el procés de creació de l’obra, i que es projecta en el rebedor de Mercat.

La mostra “L’ombra transparent” també ha estat exposada prèviament en la sala Lametro de l’estació de Colón de Metrovalencia.

Trajectòria de Vicente Peris
Vicente Peris (València, 1943) és un dels artistes valencians de major talent i capacitat per a afrontar reptes complexos. Amb un domini tècnic inqüestionable i una concepció magnífica de la pintura figurativa no ha volgut detindre’s en el ja sabut i ha afrontat quadros en què desenvolupa, a partir de ho vist, codis abstractes.

Format acadèmicament en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València. La seua carrera artística l’ha desenvolupat en Gran Bretanya i Estats Units, on va ampliar estudis en la Facultat d’Art de Califòrnia, i Alemanya. Més tard va establir el seu estudi a Montecarlo on va dur a terme la seua activitat artística.

En 1975 va ser seleccionat pel Ministeri d’Educació i Ciència en l’exposició “Nou Realisme Espanyol” que va recórrer diverses capitals espanyoles. Entre les seues exposicions més importants destaca “Suite Venècia”, en el Cercle de Belles Arts de Madrid en 2003-2004. A més, en 2003 va participar en la Biennal de Venècia, ciutat a què ha dedicat gran part de les seues obres amb la representació d’importants sèries al carnestoltes venecià o de la cerimònia dels sopars.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...