Data
03 de June de 2011

TRAM d’Alacant realitza un simulacre del Pla d’Emergència i Evacuació entre Estels i Mercat

SIMULACRO 1
 
El TRAM Metropolità d’Alacant va realitzar la nit del dilluns al dimarts un simulacre d’abast de tramvies en el túnel que connecta les estacions de Mercat i Estels. Aquesta era la primera vegada que s’activava un operatiu en aquest tram de la xarxa del TRAM, amb el qual es pretenia verificar l’eficàcia en la coordinació de mitjans davant una possible situació d’emergència i posar a prova el Pla de Autoprotección de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).
 
Per a això es va organitzar un ampli operatiu especial en el qual van participar 78 professionals del Cos Nacional de Policia, Policia Local, Bombers d’Alacant, serveis mèdics de la Conselleria de Sanitat i personal de FGV.
 
SIMULACRO 2
 
A més, un grup de 16 figurantes, la major part d’ells voluntaris de la Universitat Miguel Hernández, viatjava en el tramvia suposadament sinistrat, pel que van haver de ser evacuats, amb ajuda o fins i tot en llitera, pels bombers i el personal sanitari.
Com novetat, i ajustant el protocol d’actuació a l’experiència del simulacre realitzat en l’estació de Mercat fa un parell d’anys, la catalogació del grau de malaltia dels ferits s’ha realitzat sota terra, en el propi lloc del sinistre, pel personal del SAMU que en aquesta ocasió va baixar al túnel per a determinar la prioritat a l’hora d’evacuar als ferits.
 
Per a això ha estat necessari reforçar el nombre de bombers participants en l’operatiu ja que els sanitaris han de baixar al subterrani acompanyats sempre per personal d’aquest cos de salvament.
 
Seqüència dels esdeveniments
 
Els esdeveniments d’anit es van succeir conforme al pla establert: després del xoc, produït sobre les 00:20 h, el maquinista va activar el Pla de Autoprotección, donant avís al Lloc de Comandament de l’estació de La Marina des d’on es va cridar al “112” i que va engegar tot l’operatiu de rescat.
 
Part de l’equip de Bombers va accedir al túnel des d’Estels amb el material de excarcelación necessari, mentre que, per l’estació de Mercat, van accedir altres brigades de salvament per a utilitzar aquesta sortida per a evacuar als ferits.
 
SIMULACRO 3
 
Escales mecàniques i ascensors van quedar bloquejats com si es tractés d’un supòsit real, pel que per a treure als supòsits ferits que no podien caminar per si mateixos, els bombers van haver de pujar a peu les escales que permeten salvar els 25 metres de profunditat als quals està excavat el túnel.
 
En la superfície, la Policia Nacional va acordonar tota la zona, va tallar el tràfic en els voltants de Mercat i va instal·lar un hospital de campanya al principi del carrer Alfonso X El Savi per a atendre als ferits més greus.
 
Tres cotxes de Bombers, altres tres de la Policia Local i quatre vehicles del SAMU van formar part d’aquest operatiu que va finalitzar prop de les 2:00 hores de la matinada del dimarts 1 de març.
 
FGV complix d’aquesta forma amb el Pla de Autoprotección que preveu realitzar periòdicament simulacres i que els seus treballadors rebin formació en matèria de seguretat, una mica que ja han fet tots els integrants de la plantilla de TRAM d’Alacant per a saber reaccionar davant qualsevol situació d’emergència que es pugui donar en la xarxa Alacant – Denia.
 
Es tracta d’engegar el protocol previst en aquests casos per a detectar aquells aspectes que fallen o que es poden millorar. Ara, els responsables de seguretat dels diferents cossos i operadors implicats es reuniran per a avaluar el resultat d’aquest simulacre i definir allò que ha de canviar-se perquè la coordinació i els treballs d’evacuació es realitzin amb major eficàcia.
 
Coordinació permanent
 
Aquest no és el primer simulacre coordinat que el TRAM i la resta de cossos implicats en la seguretat ciutadana activen a Alacant. El passat mes de desembre, TRAM va posar a prova la seguretat del túnel del Benacantil que uneix les estacionis de MARQ i Mercat. Així mateix, fa un parell d’anys un espectacular simulacre en el qual van participar actors de la Ciutat de la Llum va comprovar la seguretat de les instal·lacions de Mercat.
 
Amb l’ampliació de la xarxa i l’obertura de nous trams i instal·lacions subterrànies, FGV i els responsables de la seguretat ciutadana d’Alacant aniran posant a prova la seguretat en altres ubicacions.
 
Així mateix, els responsables de seguretat mantenen periòdicament reunions de coordinació de seguretat per a actuar en casos d’emergència o per a prevenir situacions que poguessin resultar perilloses com, per exemple, el tancament de l’estació d’Estels quan es llancen mascletades en la superfície.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...