Data
13 de March de 2015

Una Big Band tanca les activitats del centenari de l’arribada del ferrocarril a Altea

Una Big Band clausurarà diumenge que ve en l’estació d’Altea les activitats programades pel centenari de l’arribada del ferrocarril al municipi alacantí. Serà un concert, a les 12:30 hores en el parc de l’estació, en el que “Little Train Band”, realitzarà un homenatge a totes Les bandes de música de la comarca que van rebre l’arribada del primer tren el 28 d’octubre de 1914 interpretant temes de Glenn Miller, com el seu conegut “Chattanooga Choo Choo”, d’inspiració ferroviària.

Dins de les últimes activitats, l’historiador i escriptor Vicent Martí Devesa impartirà hui la conferència “El Trenet que va canviar la Marina”, en la que realitzarà un recorregut a través de les transformacions que l’esbossa Alacant-Dénia va comportar, tant econòmiques, com va suposar la revolució dels transports; tecnològiques, com la popularització de les construccions en acer; socials, com a aparició de nous oficis i activitats; culturals, com el seu paper de modernitzador de la comarca; i turístiques, com en l’actualitat, que s’ha convertit en un atractiu turístic en si mateixa.

Aquestes iniciatives formen part de les activitats que FGV i l’Ajuntament d’Altea, amb motiu del centenari de l’arribada del ferrocarril a aquesta localitat de la Marina Baixa des d’Alacant, han programat al llarg de novembre i desembre. Aquest diumenge, en concret, es realitzen les últimes visites guiades gratuïtes a les tres exposicions obertes al públic amb motiu de l’efemèride, que commemora des del 28 d’octubre un segle del tren en la comarca.

La línia de ferrocarril, amb ample de via mètrica i tracció a vapor, es va inaugurar entre Alacant i Altea el dia 28 d’octubre de 1914, i entre Altea i Dénia l’11 de juliol de 1915, amb una longitud de 92,7 km. En l’actualitat, aquesta línia forma part del TRAM d’Alacant, en concret pertany a la Línia 9 (Benidorm-Dénia).

Tres mostres

Les esmentades mostres obrin les seues portes per última vegada aquest diumenge de 10 a 12 h i les visites guiades es dividixen en tres exposicions repartides pel conjunt de l’estació d’Altea. En l’antic Gran Hotel la Marina s’oferix un recorregut històric a través d’aquest establiment de principis de segle on s’ha reconstruït el menjador i una habitació completa, així com altres tres espais que expliquen la construcció de la línia, les estacions i les transformacions que van produir en la comarca.

A més, permet veure com s’organitzava la circulació en una estació, així com aquells elements que utilitzava la brigada de Vies i Obres per a exercir les seues funcions diàries. Aquesta mostra està composta per peces de material ferroviari, documents i fotografies inèdites, aportats per aficionats al ferrocarril de la zona i de l’arxiu de FGV. La Casa Fonda, propietat de Ximo Romà, va ser construïda darrere de l’arribada del tren a Altea i manté el mobiliari original de principis del segle XX.

En l’antic depòsit de locomotores de l’estació s’ubica una selecció de material pesat i ferramentes, a més d’una reproducció a escala del conjunt de l’estació d’Altea. Finalment, en el parc de l’estació es pot admirar a l’aire lliure exhibix dos interessants peces de material ferroviari: el pont giratori i una grua mòbil de 1911.
 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...